top of page
  • mondovcik

5 najdôležitejších vecí pred kúpou

Ak rozmýšľate nad kúpou nového alebo starého domu, ponúkame Vám zoznam vecí, ktoré treba vziať do úvahy pri rozhodovaní sa pred kúpou nehnuteľnosti.

1. Poloha

Vraví sa, že tri najdôležitejšie veci pri kúpe domu sú poloha, poloha, poloha. Môžete žiť s akoukoľvek nedokonalosťou Vášho domu, ak zbožňujete svoju štvrť a svojich susedov. Skoro všetko ostatné môžete zmeniť. Ale ako náhle raz kúpite nehnuteľnosť, neviete zmeniť polohu svojho domu. Keď hľadáte dom, zvážte všetky aspekty ako vzdialenosti z domu do Vašej práce alebo školy, príťažlivosť danej štvrte, ako je nehnuteľnosť umiestnená na pozemku, jednoduchosť prístupu do parkov, na nákupy, hluk, či už od susedov, alebo z  premávky, zvieratá, MHD. Prejdite si cesty do práce, do škôl počas dňa, po večeroch, cez víkendy, či je to pre vás časovo dostupné. Zistite si, či v danej zóne nie je v budúcnosti plánovaná napr. viacprúdová cesta či diaľnica.


2. Dostupnosť

Samozrejme ďalšia, pre niekoho najdôležitejšia, vec je, či si ten dom môžete dovoliť. Najlepšie je začať šetriť okamžite. Mať našetrené aspoň na zálohu Vám na jednej strane zníži výšku hypotekárneho úveru a uľahčí jeho dostupnosť , a na strane druhej zabezpečí, že si viete Vami vybranú nehnuteľnosť okamžite rezervovať a neriskovať, že Vám ju „vyfúkne“ iný záujemca.


3. Pozorne si nehnuteľnosť prehliadnite

Dívajte sa okolo seba, zhora nadol a naopak. Venujte dostatok pozornosti domu, ktorý sa môže stať Vašim novým domovom! Obzrite si steny, stropy, okná, podlahy, múry, strechu i pivnice. Ušetrí Vám to v budúcnosti veľa času i financií.


4. Údržba

Buďte realistický! Vyberajte si druh domu, o ktorý sa budete schopný postarať. Ak Vás nebaví záhrada alebo nemáte veľa voľného času, tak si nekupujte nehnuteľnosť s veľkým pozemkom. Nezaľúbte sa do nápadu „perfektného domu“ z médií! Ak nebudete mať čas alebo chuť sa o neho starať, bude Vám Váš vytúžený domček len na príťaž.


5. Váš životný štýl teraz

Hľadajte si nehnuteľnosť, ktorá bude vyhovovať Vášmu životnému štýlu teraz. Kde pracujete, kam sa chodíte zabávať, kam chodia Vaše deti do škôl, či chcete mať zviera, či chodíte radi do prírody a podobne. Zabezpečte si, aby Vám Váš nový dom dovoľoval robiť veci, ktoré máte radi a ku ktorým sa viete rýchlo a ľahko dostať, dopraviť. Aby Vám spríjemňoval Váš život a nebol iba príťažou...


6. Váš životný štýl o tri až päť rokov

Klamala som, tých dôvodov je šesť! Majte na mysli aj to, že investícia do nehnuteľnosti je dlhodobou investíciou! Možno rozmýšľate nad založením si rodiny, alebo plánujete mať viacero detí, alebo zmenu práce, alebo budete chcieť pracovať z domu. Ubezpečte sa, že Vám Váš nový dom bude vyhovovať aj v týchto blízkych plánoch.


Toľko k tým najdôležitejším aspektom, ktoré je potrebné mať na zreteli pri hľadaní toho správneho domu. Myslite však i na ďalšie faktory ako napríklad Vaša chuť renovovať, s ňou spojené ďalšie výdavky, pôdorys domu, a podobne. Pripravte si porovnávaciu tabuľku a poznačte si do nej všetky vyššie spomenuté detaily a uvidíte ako Vám to pomôže udržať si prehľad a uľahčí v konečnom dôsledku rozhodovanie. Určte si svoje priority! ☺

bottom of page